KUCHNIE ŚWIATA w naszych restauracjach pracowniczych
Każdy naród kocha własną kuchnię. Uważa, że jest najlepsza. Wszystkie narody mają rację, gdyż żaden bez własnej obejść się nie może.
KUCHNIA GRECKA
Kuchnia grecka zdaniem smakoszów zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co sprawia, że kuchnia grecka ma swój oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn, ziół i owoców.
KUCHNIA CHIŃSKA
Najsłynniejszą, najciekawszą i najbardziej różnorodną kuchnią świata jest bez wątpienia kuchnia chińska. Ta niezwykła różnorodność wynika z natury Państwa Środka – ogromna przestrzeń, zróżnicowanie klimatyczne, lokalne tradycje i zwyczaje. Dodatkowo panująca w Chinach ogromna swoboda w kojarzeniu podstawowych składników spożywczych powoduje tak rozbudowane menu chińskiej kuchni.
KUCHNIA HISZPAŃSKA
Hiszpania – kraj korridy i flamenco, plaż, słońca, zapachu oliwy i szafranu, pomarańczy i wina – jest pod wieloma względami niezwykle zróżnicowany.
Hiszpanie są dumni z faktu, że ich kuchnie regionalne odziedziczyły wszystko to, co najlepsze po ludach zamieszkujących Półwysep Iberyjski. Fenicjanie, Kartagińczycy, Grecy, Rzymianie i Arabowie przyczynili się do ukształtowania się niezwykle urozmaiconej i niepowtarzalnej oferty gastronomicznej.
KUCHNIA TURECKA
Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium osmańskiego. To, co najbardziej charakterystyczne dla kuchni tego kraju to przede wszystkim swoboda w łączeniu rozmaitych smaków i składników. Tę różnorodność zawdzięcza on swojej lokalizacji – stykają się tutaj tradycje kulinarne Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego.
KUCHNIA WŁOSKA
Kuchnia włoska jest uznawana za bardzo delikatną i lekkostrawną, a zarazem zdrową, dlatego też określa się ją mianem diety śródziemnomorskiej. To właśnie w niej dominują owoce morza, ryby morskie i słodkowodne, warzywa i owoce, a z tłuszczy używana do potraw jest prawie wyłącznie oliwa.
KUCHNIA UKRAIŃSKA
Często spotyka się potrawy z ciasta, gotowanego we wrzątku – warenyky, z różnymi nadzieniami: twarogiem, ziemniakami, wiśniami. Do tej samej grupy należą sławne i bardzo lubiane pierogi ruskie, wypełnione białym serem (postać słodka, również z dodatkiem rodzynek) lub ziemniakami (postać słona), lub ziemniakami i białym serem jednocześnie. Inny rodzaj pierogów – pielmieni – również znany na Ukrainie.
KUCHNIA AMERYKAŃSKA
Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Na przykład na kuchnię części południowej Stanów Zjednoczonych największy wpływ mieli imigranci z Afryki, Francji i Meksyku. Natomiast kuchnia azjatycka miała ogromne znaczenie dla praktycznie wszystkich stanów. Styl amerykańskiego jedzenia, a w szczególności podawania i spożywania posiłków, został spopularyzowany na całym świecie. Praktycznie w każdym kraju można zjeść dania z grilla lub typu fast food.