Kuchnie świata

KUCHNIE ŚWIATA w naszych restauracjach pracowniczych

Każdy naród kocha własną kuchnię. Uważa, że jest najlepsza. Wszystkie narody mają rację, gdyż żaden bez własnej obejść się nie może.

KUCHNIA GRECKA

 

Kuchnia grecka zdaniem smakoszów zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co sprawia, że kuchnia grecka ma swój oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn, ziół i owoców.

KUCHNIA CHIŃSKA

 

Najsłynniejszą, najciekawszą i najbardziej różnorodną kuchnią świata jest bez wątpienia kuchnia chińska. Ta niezwykła różnorodność wynika z natury Państwa Środka – ogromna przestrzeń, zróżnicowanie klimatyczne, lokalne tradycje i zwyczaje. Dodatkowo panująca w Chinach ogromna swoboda w kojarzeniu podstawowych składników spożywczych powoduje tak rozbudowane menu chińskiej kuchni.

KUCHNIA HISZPAŃSKA

 

Hiszpania – kraj korridy i flamenco, plaż, słońca, zapachu oliwy i szafranu, pomarańczy i wina – jest pod wieloma względami niezwykle zróżnicowany.
Hiszpanie są dumni z faktu, że ich kuchnie regionalne odziedziczyły wszystko to, co najlepsze po ludach zamieszkujących Półwysep Iberyjski. Fenicjanie, Kartagińczycy, Grecy, Rzymianie i Arabowie przyczynili się do ukształtowania się niezwykle urozmaiconej i niepowtarzalnej oferty gastronomicznej.

KUCHNIA TURECKA

Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium osmańskiego. To, co najbardziej charakterystyczne dla kuchni tego kraju to przede wszystkim swoboda w łączeniu rozmaitych smaków i składników. Tę różnorodność zawdzięcza on swojej lokalizacji – stykają się tutaj tradycje kulinarne Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego.

KUCHNIA WŁOSKA

 

Kuchnia włoska jest uznawana za bardzo delikatną i lekkostrawną, a zarazem zdrową, dlatego też określa się ją mianem diety śródziemnomorskiej. To właśnie w niej dominują owoce morza, ryby morskie i słodkowodne, warzywa i owoce, a z tłuszczy używana do potraw jest prawie wyłącznie oliwa.

KUCHNIA UKRAIŃSKA

 

Często spotyka się potrawy z ciasta, gotowanego we wrzątku – warenyky, z różnymi nadzieniami: twarogiem, ziemniakami, wiśniami. Do tej samej grupy należą sławne i bardzo lubiane pierogi ruskie, wypełnione białym serem (postać słodka, również z dodatkiem rodzynek) lub ziemniakami (postać słona), lub ziemniakami i białym serem jednocześnie. Inny rodzaj pierogów – pielmieni – również znany na Ukrainie.

KUCHNIA AMERYKAŃSKA

 

Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Na przykład na kuchnię części południowej Stanów Zjednoczonych największy wpływ mieli imigranci z Afryki, Francji i Meksyku. Natomiast kuchnia azjatycka miała ogromne znaczenie dla praktycznie wszystkich stanów. Styl amerykańskiego jedzenia, a w szczególności podawania i spożywania posiłków, został spopularyzowany na całym świecie. Praktycznie w każdym kraju można zjeść dania z grilla lub typu fast food.

Innowacyjny, elastyczny i kompleksowy system szeroko rozumianej obsługi żywieniowej firm
ikona_jedzenieF

Jedzenie

Codziennie świeże, smaczne posiłki, bez konserwantów. Produkcja najwyższej jakości dań wytwarzanych przez znakomitych, doświadczonych kucharzy.

Pakowanie

Produkty są konfekcjonowane w jednorazowe, hermetyczne pojemniki na najwyższej klasy liniach, dbających o bezpieczeństwo znajdującego się tam jedzenia.

Logistyka i serwis

Codziennie dostarczamy świeże posiłki w bezpiecznych warunkach (Cook-chill Technology), dbając o ciągłość utrzymania najwyższej jakości.

Automaty

Nasze nowoczesne urządzenia serwujące posiłki, których jesteśmy twórcami, gwarantują najwyższą jakość przechowywanego produktu i elastyczność jego serwowania.